Veganské náhrady vajíčka


Čím nahradit vajíčko při pečení? Nic jednodušího asi není!
Existuje hned několik možností:
Rozmixované lněné semínko s vodou: jedno vajíčko nahradí cca dvě větší lžíce rozmixovaných semínek smíchaných s vodou (použijeme dvojnásob vody než semínek). Lněná seminka je potřeba rozmixovat čerstvá a ne do zásoby, protože rychle oxidují. Můžeme využít dvou postupů při výrobě: V prvním nejdříve namočíme celé seminko do vody, necháme nabobtnat a poté rozmixujeme a použijeme (potřebujeme silný mixér). V druhém postupu si nejdříve rozemeleme suché lněné semínko, smícháme s vodou a počkáme až nabobtná.
U obou postupů lze lněné semínko nahradit chia semínkem.
Do sladkého pečení můžeme jako pojivo použít také zralý rozmačkaný banán (v tomto případě uberte cukr, banán funguje i jako přírodní sladidlo).
Dále místo vajíčka můžete použít hrašku, s tou ale nemáme zkušenosti, proto nechceme příliš radit s jejím používáním, raději pracujte s návodem na obalu.
Někteří lidé používají do pečení také jablečné pyré.
A jak nahradit vajíčko v trojobalu? Není to vůbec těžké, prostě a jednoduše si uděláte těstíčko z vody a mouky, ve kterém obalíte připravovanou potravinu a potom už jen doobalíte ve strouhance (jen pozor z jakého pečiva je strouhanka vyrobená, nemusí být vždy veganská).
A pokud vám schází míchaná vajíčka, tak použijte černou sůl s tofu, bude to podobná konzistence a černá sůl dodá i lehce podobnou vůni a chuť.

Komentáře

Oblíbené příspěvky